Manusia

Kepentingan Menjaga Sistem Dalam Tubuh Manusia

Semua sistem dalam tubuh perlu dijaga bagi mengelakkan penyakit dan memastikan sistem-sistem ini terus berfungsi dengan baik.

Menjaga Sistem Peredaran Darah

Jantung memainkan peranan penting dalam sistem peredaran darah. Mengambil makanan terlalu banyak dan tidak seimbang boleh menyebabkan pembentukan plak kolesterol pada salur darah. Apabila salur darah sempit, jantung sukar untuk mengepam darah ke seluruh tubuh lalu mengakibatkan sakit jantung.

Menjaga Sistem Pernafasan

Tabiat buruk seperti merokok dan sering terdedah kepada habuk dan asap boleh menjejaskan peparu yang terlibat dalam sistem pernafasan manusia. Kesannya boleh menyebabkan manusia kerap batuk dan sesak nafas. Merokok juga boleh menyebabkan kanser.

Menjaga Sistem Rangka

Menaiki motosikal tanpa topi keledar boleh menyebabkan sistem rangka (tengkorak) retak lalu mencederakan otak mangsa. Bergaduh, bersukan tanpa peralatan yang lengkap juga boleh menyebabkan kepatahan pada tulang.

Menjaga Sistem Pencernaan

Makan tanpa jadual yang betul, kurang memakan serat (sayur, buah) dan kurang minum air boleh menyebabkan sistem pencernaan terganggu. Apabila sistem pencernaan manusia terganggu, sembelit, cirit birit dan sakit perut boleh berlaku.